Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Tzv letecké pohledy ze starověku, tedy ony deformace, jsou způsobeny, lapidárně, otrockým přenesením koule na placato, což svědčí o použití chronometru a polohy Slunce nebo hvězd - takové mapy se pak zdají, jakoby je někdo pořizoval z orbity foťákem. Existovaly i teritoriální zájmy a "deformovalo" se i v tento prospěch, jakož se nárokovalo i neexistující území tam, kde se dalo tušit - co kdyby. O ledu na jihu se vědělo a existence kontinentu se nabízela sama, stejně jako se dlouho věřilo, že Arktida je kontinent, než americká ponorka vyvrátila spekulace. Obrysy Antarktidy bez ledu byly jen pouhou fantazií (nic pochopitelně nesedí) a právě výše zmíněné teritoriální zájmy si její polohu ustálily tam kde chtěly. Později, z uctivé vzdálenosti, bylo do map zaneseno pobřeží, přesněji ledovec. Jinak dobré odpočinkové čtení ;-)

1 0
možnosti

Tak pro začátek by asi stačilo přečíst si o té mapě to, co stojí na wikipedii - ostatně sám jste na ní v blogu uvedl odkaz. Problematice "Antarktidy" se tam věnují celkem obsáhle, takže snad jen úplný závěr:

"...but in any case, serious scholarship holds that there is no reason to believe that the map is the product of genuine knowledge of the Antarctic coast."

Ještě bych podotkl, že i kdyby na té mapě skutečně byla Antarktida, tak by to asi napřed chtělo vyvrátit hypotézu, že jde o moderní podvrh, a teprve potom začít spekulovat o tom, jaká vyspělá civilizace ji asi nakreslila.

1 0
možnosti
Foto

P19e40t65r 21O20m53e98l89k73a

13. 12. 2016 17:52

Antarktida byla dle teorie profesora Hapgooda o posunu zemské kůry na zcela jiném místě a tedy bez ledu. To ale nevysvětluje, kdy, jak a kým byla tato mapa nakreslena. Za článek karmaR^

0 0
možnosti

Antartida byla kdysi např. součástí Gondwany a během jejího rozpadu vytvářela pevninský most mezi Austrálií a Jižní Amerikou. Tehdy ovšem byly tvary pobřeží úplně jiné, takže sice možná byla bez ledu, ale zase nebyla zakreslena správně...

0 0
možnosti

Podotýkám, že tam máte faktickou chybu. Antarktida byla naposledy bez ledu někdy ve třetihorách. Od té doby je tak na jihu, že jsou na ní nepřetržitě ledovce. Její pobřeží určitě nebylo bez ledu před 6000 lety, možná tak před 6000000 lety, ale to její pobřeží vypadalo o dost jinak než dnes. Mj. i proto, že se na jeho tvaru podepsal ledovec (plus kontinentální drift).

2 0
možnosti

Co se týče mapy Piriho Reise, tak se už dávno před ním diskutovalo o tom, že by na jihu mohl být další kontinent, který by vyvažoval velké plochy pevniny na severu. Dostal jméno Terra Australis. To, co tam Piri Reis zakreslil, tedy odpovídá tehdejším představám. Také to vůbec neodpovídá tvaru Antarktidy a jejímu postavení k ostatním kontinentům.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Terra_Australis

3 0
možnosti

K poznámce v závěru. Chronometr byl zcela určitě vynalezen dříve, ale autor originálu měl zřejmě na mysli chronometr, který sestavil John Harris. Ten dokázal jako první sestavit přesný lodní chronometr, podle požadavku britského parlamentu a taky jeho přesnost dokázat zkušební plavbou pod dozorem komisařů.

více zde: http://www.rmg.co.uk/discover/explore/longitude-found-John-Harrison

2 0
možnosti
Foto

R28o98m15a54n 66B34a58r10o13š

13. 12. 2016 17:15

Děkuji, upravím svůj blog na základě Vašeho příspěvku.

1 0
možnosti
Foto

Je logické, že Antarktída je bez ľadového príkrovu, keďže je na tej "presnej" mape zakreslená v trópoch niekde pri dnešnej Brazílii. :-)

Kde je Drakeov prieliv, alebo Antarktický polostrov?

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1198x
Píšu povětšinou o Teorii starověkých astronautů. Snažím se držet pesimistický odstup, prověřovat zdroje informací a šířit pouze ty věrohodné. Diskutující prosím o totéž.

Pokud o mě chcete vědět více, jděte na moje osobní stránky na www.romanbaros.eu.

Seznam rubrik