Roman Baroš

Williamsův enigmalit

8. 12. 2016 16:17:26
Je to pěkné srovnávat si mezi sebou různé starověké památky, ale Williamsův enigmalit, s tím, co o něm víme, rozbíjí konvenční vědu, historii a náboženství.

Pojem „Oopart“ [Out-of-place-artifact], v překladu „předmět na špatném místě“ je termín aplikovaný na několik tuctů prehistorických předmětů nalezených na různých místech světa, které svojí úrovní technologie absolutně neodpovídají místu, kde byly nalezeny. Oopart předměty jsou pro konvenční vědce frustrující, naopak vzrušující pro různé badatele a jednotlivce, kteří si libují v alternativních vědách.

V roce 1998 našel elektrikář John J. Williams něco, co vypadalo jako elektrická zástrčka koukající ven ze země. Když to vykopal, tak zjistil, že tato tříkolíková zástrčka je v malém kameni.

Podle Williamsovy výpovědi našel tento kámen na vycházce v neobydlené oblasti, daleko od lidských obydlí, průmyslových komplexů, letišť, továren a elektráren. I když to ublížilo důvěryhodnosti, Williams odmítá prozradit přesné místo nálezu, protože se bojí, že by bylo vyplundrováno různými hledači senzací.

Tento kámen, dnes známý jako „enigmalit“ (kombinací slov „enigma“ a „monolit“) nebo „Petradox“, představuje dnes nepopiratelně elektrickou součástku zapuštěnou do přírodně formovaného celistvého kusu granitu, složeného z křemene, živce a malého množství slídy.

Vzhledem k tajemství obklopujícím tento nález, jeho cena 500 000 dolarů, navíc v kombinaci s teorií o mimozemšťanech, mnoho vědců prostě prohlásilo tento artefakt na uměle vytvořený hoax, čistě pro slávu a obohacení jeho majitele. Nicméně, Williams prohlašuje, že tento nezvyklý kámen je kdykoliv volně dostupný kterémukoliv vědci ke studiu či analýze. Vědci se dosud tomuto artefaktu vyhýbají, navzdory otevřené pozvánce. Podle Williamse, který mluvil s inženýry a geology, aby prozkoumali tento kámen, ta elektrická součástka nebyla do kamene vlepena ani vtavena jakýmkoliv známým způsobem a je tedy jasné, že tedy existovala v době formování kamene.

Po tom, co byl kámen nalezen, geologické analýzy zjistily, že bude asi 100 000 let starý – čili je technologicky nemožné, že by to bylo dílem člověka. Předmět v Petradoxu byl porovnán badateli s podobnou elektrickou součástkou. Je slabě magnetický, ohm metr ukázal, že je tam otevřený okruh. Tříkolíková zástrčka je tvořena hmotou o průměru 0,8 cm, zatím nezjištěného původu, není to dřevo, plast, guma, kov, nebo jakýkoliv jiný známý materiál. Jelikož Williams zakázal jakékoliv destruktivní zkoušky, dovolil alespoň silný rentgenový průzkum, který ukázal, že prokázal neprůhlednou strukturu uvnitř kamene.

Teorie starověkých astronautů

Zajímáte se více o Teorii starověkých astronautů? Přidejte si mě do oblíbených blogerů a vždy, když napíšu něco nového, přijde Vám upozornění do emailu.

Skeptici stále věří, že je to podvod, zatímco Williams je přesvědčen, že vykopal skutečný pozůstatek ztracené vyvinuté civilizace nebo mimozemské technologie a dychtí po tom, aby to vědci prověřili. Nicméně Williams trvá na tom, že bude během zkoumání přítomen, že kámen zůstane neporušen a že nebude za výzkum platit. Někdo věří, že vědci se drží opodál, protože mají strach z toho, co by mohli objevit. Samozřejmě, že by vědecké analýzy mohly potvrdit, že je to hoax, ale zároveň by to mohlo radikálně změnit naše vnímání lidské historie. Pokud by se tato anomálie ukázala býti pravou, badatelé by museli vzít v potaz její původ a konstrukci.

Proč by taková součástka měla být zapuštěná do granitu? Jaký účel by měl takový objekt? Williams věří, že lokalita nálezu enigmalitu skrývá další důkazy dávno ztracené civilizace, k tomuto účelu právě hledá skupinu badatelů, kteří tam přijedou a lokalitu prozkoumají.

Z anglického originálu přeložil se souhlasem autora Roman Baroš.

Poznámka překladatele 1: Williamsův web najdete na této adrese: http://www.consumertronics.net/petradox.htm (škaredější web jsem už dlouho neviděl).

Autor: Roman Baroš | karma: 16.17 | přečteno: 749 ×
Poslední články autora