Mapa Antarktidy 300 let před jejím objevem?

13. 12. 2016 15:52:57
Piri Reisova mapa je mapa Antarktidy 300 let předtím, než byla oficiálně objevena. Mapa také vypadá, jako by byla vytvořena předtím, že byla Antarktida pokryta ledem. Jak se tohle mohlo podařit před vynálezem létání?

Německý teolog Gustav Adolf Deissmann 9. září 1929 katalogizoval položky v knihovně paláce Topkapi v Istanbulu, když mezi mnoha dalšími položkami narazil na zajímavý pergamen. Na gazelí kůži byla mapa, kterou dnes nazýváme Piri Reisova mapa. Mapa byla nakreslena a podepsána tureckým kartografem jménem Hagii Ahmed Muhiddin Piri, známému jako Piri Reis, datována rokem 1513. Reis byl admirál tureckého válečného loďstva, zkušeným námořníkem a kartografem, který tvrdil, že aby sestavil tuto mapu, použil 20 map a náčrtů, včetně osmi ptolemájských map, čtyřech portugalských map, jednu arabskou mapu a jednu mapu od Kryštofa Kolumba.

Od objevu této mapy se kolem ní nakupila spousta intrik a kontroverze, především kvůli něčemu, co vypadá jako Antarktida 300 let předtím, než byla objevena. Ještě více fascinující je fakt, že Antarktida je zakreslená bez ledového příkrovu, což bylo naposledy před 6000 lety. Jak mohla být taková mapa zakreslená před 6000 lety? Toto popírá obecně přijatou časovou osu. Kdo měl v této době takové znalosti, že mohl vytvořit takovou mapu?

Po tom, co profesor Charles Hapgood publikoval v roce 1965 jeho teorii o Piri Reisově mapě v jeho knize Maps of the Ancient Sea Kings (ISBN: 978-0285636118), vypukla velká debata. Profesor Hapgood a tým studentů z univerzity v New Hampshire studovali mapu a našli mnoho anomálií, jako je použití Mercatorova zobrazení. Řekové byli schopni vytvořit cylindrické mapy na základě jejich znalosti kulatosti Země, ale Mercatorovo zobrazení se v Evropě nepoužívalo do pozdního 16. století. Řekové také byli schopni použít astronomii a geometrii pro výpočet zeměpisné šířky a délky. Ani se vším tímto nebylo možné dosáhnout uspokojivé přesnosti do vynálezu chronometru v roce 1760. Obojí by šlo vysvětlit tím, že jako zdroj byly použité řecké mapy, ale nic nedokáže vysvětlit přítomnost Antarktidy. Profesor Hapgood vyvodil, že mapa byla nakreslena na základě zdrojů z roku 4000 př.n.l., před jakýmkoliv známým rozvinutým jazykem nebo civilizací. Tato teorie implikuje, že prehistorická civilizace měla technologii pro navigaci po velkých mořích celé zeměkoule. Profesor Hapgood také naznačil, že topografické zobrazení vnitřku kontinentů vyžaduje zcela jistě také schopnost létat, což nás vede ke spekulacím, že to byli buď Atlantiďané nebo jiná vysoce vyspělá civilizace o které ještě nevíme. Bohužel nebyly nalezeny žádné důkazy, takže tyto teorie není čím podpořit.

Teorie starověkých astronautů

Zajímáte se více o Teorii starověkých astronautů? Přidejte si mě do oblíbených blogerů a vždy, když napíšu něco nového, přijde Vám upozornění do emailu.

Tak nebo tak máme zde přesnou interpretaci Antarktidy bez ledového příkrovu. Můžeme jen předpokládat ztracenou vyvinutou civilizaci, která měla technologie a znalosti daleko větší, než jiné civilizace v daném čase. Nebo by mapu mohla vytvořit mimozemská rasa, vystupující pro lidstvo jako bohové, než Zemi opustili? Je Piri Reisova mapa zapomenutý zbytek zanechaný rasou návštěvníků, se kterou se naši předkové smísili? Dalším faktem je, že zatím nikdo nepřišel s důkazem prokazujícím opak. Můžeme se pouze domnívat a teoretizovat nad vytvořením této mapy, což mě vede k připomenutí, že až se budete vyhýbat nějakému nápadu ohledně ztracených rozvinutých civilizací, jednoduchá odpověď bude „A máte nějakou lepší?“.

Z anglického originálu přeložil se souhlasem autora Roman Baroš.

Poznámka překladatele: Chronometr byl podle mého vynalezen v roce 1655, viz wiki stránka o Setrvačce.

Autor: Roman Baroš | úterý 13.12.2016 15:52 | karma článku: 29.70 | přečteno: 1755x

Další články blogera

Roman Baroš

Úvaha o penězích

Budu si tady jen tak nahlas uvažovat o penězích. Nemusíte se mnou souhlasit, nebo můžete. V obou případech budu rád za (slušnou) diskuzi.

24.8.2022 v 3:58 | Karma článku: 8.21 | Přečteno: 336 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1196

Píšu povětšinou o Teorii starověkých astronautů. Snažím se držet pesimistický odstup, prověřovat zdroje informací a šířit pouze ty věrohodné. Diskutující prosím o totéž.

Pokud o mě chcete vědět více, jděte na moje osobní stránky na www.romanbaros.eu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...